Bezpieczeństwo

Dezynfekcja sali restauracyjnej – jak ją przeprowadzić?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Dezynfekcja sali restauracyjnej – jak ją przeprowadzić?

Czyszczenie i dezynfekcja są niezwykle ważne w branży gastronomicznej. Tym bardziej w dobie pandemii koronawirusa właściciele restauracji nie powinni zapominać o regularnym sprzątaniu. Poniżej lista kontrolna dezynfekcji sali restauracyjnej, z której mogą korzystać Twoi pracownicy. 

Obostrzenia związane z pandemią COVID-19 powoli zostają luzowane, jednak na obiekty gastronomiczne został nałożony szereg obowiązków. Wśród nich, oczywiście, dezynfekcja restauracji. W niniejszym artykule skupimy się przede wszystkim na czynnościach związanych ze sprzątaniem sali restauracyjnej. Posiadanie czystej przestrzeni dla gości jest nie tylko niezwykle ważne pod względem higienicznym, ale również marketingowym. To, jak wygląda Twoja sala restauracyjna, bezpośrednio wpływa na ocenę całej restauracji.

Mycie i dezynfekcję należy przeprowadzać z zastosowaniem odpowiedniej techniki i preparatów. Dezynfekcja powoduje redukcję drobnoustrojów chorobotwórczych, takich jak wirusy, bakterie i grzyby. Ważne jest oczyszczenie obszaru za pomocą ciepłej wody z dodatkiem detergentu, a następnie dezynfekcja odpowiednim preparatem. Na rynku pojawiło się mnóstwo preparatów do dezynfekcji naszego otoczenia, ale restauracje powinny zaopatrzyć się w specjalne detergenty. Innych użyjemy do czyszczenia przedmiotów, z którymi goście mają bezpośredni kontakt podczas jedzenia – na przykład stoliki, dozowniki serwetek jednorazowych, a innych do dezynfekcji toalet. Oprócz dezynfekcji pomieszczeń i przedmiotów nie możemy zapomnieć o udostępnieniu gościom środków do dezynfekcji rąk nie tylko przy wejściu do sali restauracyjnej, ale też przy barze i w łazienkach.

Jak dezynfekować?

Do dezynfekcji stołów i krzeseł należy użyć preparatów bezpiecznych, o niezbyt intensywnym zapachu – przy stole będą siedzieć goście, a mocny zapach może niekorzystnie wpływać na ich samopoczucie podczas spożywania potraw. Muszą być to jednak preparaty skuteczne. Należy zebrać z powierzchni resztki jedzenia, a następnie spryskać je ciepłą wodą z preparatem i rozprowadzić go za pomocą ściereczki.

Klamki, drzwi, zlewy, umywalki i toalety możemy dezynfekować mocniejszym preparatem, najlepiej wodoodpornym.

Podłogi dezynfekujemy preparatem skoncentrowanym, który rozcieńczamy w odpowiednich proporcjach.

Kilka razy w ciągu dnia konieczna jest dezynfekcja:

  • stolików i krzeseł,
  • dozowników serwetek jednorazowych,
  • toalet, umywalek w łazienkach dla gości,
  • klamek. 

Codziennie:

  • dezynfekcja stolików, pojemników na przyprawy, krzeseł i ławek;
  • pranie serwetek, obrusów, fartuchów personelu kelnerskiego;
  • mycie podłóg/odkurzanie dywanów;
  • wyniesienie śmieci;
  • dezynfekcja pojemników na śmieci;
  • dezynfekcja toalet, umywalek w łazienkach dla gości. 

Raz w tygodniu:

  • wytarcie opraw oświetleniowych,
  • mycie okien, szklanych witryn i drzwi.

Raz w miesiącu:

  • odkurzenie wszelkich dekoracji,
  • odkurzenie sufitu, ścian,
  • umycie ścian. 

Przeczytaj też: https://industrialy.pl/aktualnosci/co-ma-wplyw-na-bezpieczenstwo-w-biurze/

Zdjęcie główne: Matilda Wormwood/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*