Zapanowała moda na wypoczynek na łonie natury. Polacy coraz częściej na destynację swoich podróży urlopowych wybierają, nie pięciogwiazdkowe hotele, ale gospodarstwa agroturystyczne. Prowadzenie agrogospodarstwa stało się bardzo opłacalnym biznesem i świetnym pomysłem na życie. Oto kilka rzeczy, które ułatwią prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego.
Urządzenia pomocne przy hodowli zwierząt
Gospodarstwa agroturystyczne słyną często z własnej roboty wyrobów regionalnych. Wędliny, kiełbasy, sery i masło prosto od gospodarza to dla mieszczuchów nie lada gratka. Żeby jednak móc wyrabiać swój nabiał czy wędlinę, musisz mieć w gospodarstwie swoje zwierzęta.
Hodowla w gospodarstwie może przebiegać łatwo i nie zabierać dużo czasu. Wystarczy dobrze przemyśleć i zagospodarować przestrzeń oraz zainwestować w odpowiednie urządzenia. Parniki do ziemniaków pozwolą na szybkie przygotowanie dużej ilości paszy dla zwierząt, dzięki czemu zaoszczędzisz czas na tworzeniu mieszanek.
Jeśli nie posiadasz dużego gospodarstwa, a zaledwie kilka zwierząt, urządzenia takie, jak dojarka czy profesjonalne karmniki dla drobiu nie będą konieczne, jednak przy większej ilości żywca, warto w nie zainwestować.
Pomoc w utrzymaniu terenów zielonych
Agroturystyka to przede wszystkim zieleń, przyroda i kontakt z naturą. Agrogospodarstwo powinno być zawsze pięknie utrzymane – zielony, przycięty trawnik, zadbany warzywnik i sad, kwitnące rabaty kwiatowe, tego oczekują goście! Pomoc specjalisty przy projektowaniu ogrodu to bardzo przydatna usługa. Profesjonalnie zaaranżowany teren gospodarstwa jest nie tylko bardziej efektowny, lecz także łatwiejszy w późniejszym utrzymaniu.
Żeby zachować piękny wygląd ogrodu, efektowną zieleń i bujnie kwitnące kwiaty, warto używać nawozów. Te kupione na https://www.rol-pol.com.pl/ nadadzą się również do nawożenia warzywnika oraz sadu, dzięki czemu zebrane plony będą bardziej obfite i smaczniejsze.
Aktywność internetowa poza sezonem urlopowym
Poza sezonem urlopowym, czyli zazwyczaj okresem od maja do października, przychód z agrogospodarstwa znacząco spada. Żeby zapobiegać przestojom w aktywności i nadal czerpać dochód ze swojej działalności, warto dzielić się swoimi swojskimi produktami cały rok. Prowadzenie internetowego sklepu równolegle ze stroną w sieci jest świetnym ruchem marketingowym. Wszelkie dobra swojego regionu, zarówno te kulinarne, jak i kulturowe, możesz wysyłać na całą Polskę.
Na stronie http://folmat.pl/ zamówisz potrzebne opakowania, w których zabezpieczysz produkty do wysyłki i działalność Twojego gospodarstwa może trwać cały rok! Prawdziwe góralskie oscypki, musy i ciasta z grójeckich jabłek albo miody z prywatnej pasieki to towar niszowy i bardzo wiele ludzi chętnie skusi się na taki zakup przez Internet. Na wybrzeżu brakuje dobrej bryndzy, a w Zakopanem śledzi po kaszubsku.
Prowadzenie własnej działalności w branży turystycznej, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, nie należy do łatwych zadań. Trudności, z jakimi zmaga się na co dzień gospodarz zajmujący się agroturystyką, mogą zostać przezwyciężone, dzięki wdrożeniu kilku prostych modyfikacji.Odpowiednie narzędzia, przemyślane gospodarowanie przestrzenią, oraz prężne działanie w sieci zaowocują, ułatwiając prowadzenie agroturystyki i przynosząc wyższe dochody.
Zdj. główne: Annie Spratt/unsplash.com
Zostaw komentarz