Zwierzęta uwielbiają przebywać na wypasie. Również sami hodowcy cenią sobie to rozwiązanie przede wszystkim ze względów finansowych. Jednak zanim wypuścimy nasze zwierzęta, warto dowiedzieć się, kiedy rozpoczyna się sezon pastwiskowy i w jaki sposób przygotować do niego bydło.
Z oczywistych względów każdego roku liczba pastwisk zmniejsza się na rzecz łąk. Te pierwsze dostarczają zwierzętom pokarmu przez około 180 dni w roku. Zielonka pastwiskowa przegrywa często z sianokiszonką i sianem, które zapewniają pożywienie przez cały rok. Warto jednak podkreślić, że pastwiska to dla zwierząt teren naturalny, dzięki któremu mogą przebywać na świeżym powietrzu i słońcu. Nie są także ograniczane – mogą swobodnie poruszać się po całym terenie przez około 6 miesięcy w roku.
Zwierzęta uwielbiają przebywać na wypasie. Również sami hodowcy cenią sobie to rozwiązanie przede wszystkim ze względów finansowych. Jednak zanim wypuścimy nasze zwierzęta, warto dowiedzieć się, kiedy rozpoczyna się sezon pastwiskowy i w jaki sposób przygotować do niego bydło. Łąki a pastwiska Z oczywistych względów każdego roku liczba pastwisk zmniejsza się na rzecz łąk. Te pierwsze dostarczają zwierzętom pokarmu przez około 180 dni w roku. Zielonka pastwiskowa przegrywa często z sianokiszonką i sianem, które zapewniają pożywienie przez cały rok. Warto jednak podkreślić, że pastwiska to dla zwierząt teren naturalny, dzięki któremu mogą przebywać na świeżym powietrzu i słońcu. Nie są także ograniczane – mogą swobodnie poruszać się po całym terenie przez około 6 miesięcy w roku. Jakie korzyści dla bydła płyną z wypasu? Nie licząc swobody ruchu i przebywania na świeżym powietrzu, wypas bydła to także okazja do dostarczenia im cennych składników odżywczych. W zależności od składu botanicznego runi, jest ona bogata w takie mikro i makroelementy jak: węglowodany minerały witaminy białko. Wołowina pochodząca od zwierzęcia, które mogło korzystać z wypasu w sezonie letnim, jest nie tylko smaczniejsza, ale także ma więcej składników odżywczych i jest po prostu lepszej jakości. Jak przygotować bydło do sezonu pastwiskowego? Każde zwierze musi być odpowiednio przygotowane, zanim trafi na wypas. Warto zadbać więc o kilka czynników, które spowodują, że bydło szybciej przystosuje się do zmian. Chodzi tutaj głównie o podłoże, na jakim będą się poruszać, pokarm, który będą przyjmować oraz środowisko, w którym będą bytować. Przedstawiamy listę spraw do odhaczenia przed pierwszym wypasem: Przede wszystkim warto zadbać o zdrowie bydła. Stąd niezbędna jest aplikacja na skórę cieląt i krów preparatów odstraszających owady, muchy, meszki czy kleszcze. Kolejnym ważnym działaniem prozdrowotnym jest podawanie zwierzętom magnezu w ilościach około 50 g każdego dnia, zarówno na kilka tygodni przed, jak i w trakcie początkowych tygodni wypasu. Można tym samym ustrzec krowy i cielęta przed tężyczką pastwiskową. Odrobaczanie jest kolejnym elementem, który należy odhaczyć przed wypasem. Bydło wychodząc na łąkę, może rozsiewać pasożyty lub ich jaja, zarażając tym samym inne zwierzęta. Przycinanie rogu racicowego również jest niezbędną czynnością, którą musimy wykonać przed sezonem pastwiskowym. Zwierzęta przyzwyczaiły się już do twardego podłoża w oborze, podczas gdy teraz będą miały do czynienia z miękką trawą. Postaraj się przygotować bydło do naturalnych warunków panujących na wypasie, wypuszczając je przez kilka pierwszych dni na godzinę lub dwie dziennie, aby dostosowało się do zmian. Należy także przestawić organizm zwierząt na przyjmowanie dużej ilości zielonki. Przystosowanie żwacza do pobierania zielonek powinno odbywać się już w oborze przed pierwszym wypasem. Kilka dni adaptacji poprzez podawanie niewielkich ilości zielonki powinno wystarczyć. Przygotowanie pastwiska do sezonu Nie tylko bydło powinno zostać przygotowane do sezonu pastwiskowego. Ważne jest również samo pastwisko. Warto wymienić kilka kwestii do sprawdzenia, będzie to: usunięcie roślin trujących, takich jak knieć błotna, szalej jadowity, skrzyp polny i jaskier jadowity. Szczególnie u cieląt po zjedzeniu większej dawki mogą występować spore problemy zdrowotne, sprawdzenie ewentualnych uszkodzeń i ubytków w ogrodzeniu pastwiska oraz przeprowadzenie koniecznych napraw, równie ważną kwestią jest zapewnienie zwierzętom schronienia podczas trudniejszych warunków pogodowych. Wiata ochroni bydło przed deszczem i silnym wiatrem, natomiast w przypadku upału wystarczą korony drzew gwarantujące cień. Kiedy rozpoczyna się sezon pastwiskowy? Pierwsze dni sezonu pastwiskowego uwarunkowane są wysokością runi. Najlepiej, kiedy ma ona 15-20 centymetrów. Najczęściej okres ten przypada na maj, jednak może nastąpić również nieco wcześniej lub później w zależności od szybkości wegetacji i przyrostu zielonki. Koniec sezonu pastwiskowego ma miejsce w październiku, kiedy temperatury, szczególnie nocą, są dość niskie. Warto pamiętać, że nie należy wypuszczać bydła na młodą, niską trawę. Wówczas zwierzęta wyrywają kępki wraz z korzeniami. Ponadto młoda trawa ma mało magnezu, co może skutkować problemami zdrowotnymi u krów.Nie licząc swobody ruchu i przebywania na świeżym powietrzu, wypas bydła to także okazja do dostarczenia im cennych składników odżywczych. W zależności od składu botanicznego runi, jest ona bogata w takie mikro i makroelementy jak:
Wołowina pochodząca od zwierzęcia, które mogło korzystać z wypasu w sezonie letnim, jest nie tylko smaczniejsza, ale także ma więcej składników odżywczych i jest po prostu lepszej jakości.
Każde zwierze musi być odpowiednio przygotowane, zanim trafi na wypas. Warto zadbać więc o kilka czynników, które spowodują, że bydło szybciej przystosuje się do zmian. Chodzi tutaj głównie o podłoże, na jakim będą się poruszać, pokarm, który będą przyjmować oraz środowisko, w którym będą bytować. Przedstawiamy listę spraw do odhaczenia przed pierwszym wypasem:
Nie tylko bydło powinno zostać przygotowane do sezonu pastwiskowego. Ważne jest również samo pastwisko. Warto wymienić kilka kwestii do sprawdzenia, będzie to:
Pierwsze dni sezonu pastwiskowego uwarunkowane są wysokością runi. Najlepiej, kiedy ma ona 15-20 centymetrów. Najczęściej okres ten przypada na maj, jednak może nastąpić również nieco wcześniej lub później w zależności od szybkości wegetacji i przyrostu zielonki. Koniec sezonu pastwiskowego ma miejsce w październiku, kiedy temperatury, szczególnie nocą, są dość niskie. Warto pamiętać, że nie należy wypuszczać bydła na młodą, niską trawę. Wówczas zwierzęta wyrywają kępki wraz z korzeniami. Ponadto młoda trawa ma mało magnezu, co może skutkować problemami zdrowotnymi u krów.
Zdjęcie główne artykułu: Designed by Freepik