Rolnictwo

Zboże to nie tylko ziarno! Słoma jako cenny surowiec

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Zboże to nie tylko ziarno! Słoma jako cenny surowiec

Słoma to cenny surowiec, który można zagospodarować na wiele różnych sposobów. W zależności od aktualnych potrzeb słoma może stanowić cenny nawóz organiczny, który przyczyni się do zwiększenia plonów.

W gospodarstwach rolnych, w których produkowane jest wyłącznie zboże, słoma niejednokrotnie stanowi duży problem. Nieumiejętnie zagospodarowana generuje koszty, które mogą znacząco obniżyć opłacalność produkcji. Jak sobie z tym poradzić? Do czego jeszcze można wykorzystywać słomę?

W jaki sposób można wykorzystać słomę?

Każda roślina, w tym zboże, do prawidłowego wzrostu potrzebuje odpowiedniej ilości mikro i makroelementów. Ich brak może spowolnić rozwój, a w skrajnych przypadkach nawet całkowicie go zatrzymać. W przypadku, gdy w gospodarstwie rolnym nie hoduje się zwierząt, nie mamy dostępu do gnojowicy i gnojówki. W takich sytuacjach najlepszym nawozem organicznym okazuje się słoma. Jej wartości odżywcze są uzależnione od gatunku rośliny, z której powstała, jednak dla uśrednienia można przyjąć poniższe wartości.

  • W przypadku, gdy na 1 hektar ziemi dostarczamy 5 ton słomy, wówczas do gleby dostaje się aż 30 kg azotu, 12 kg fosforu, 80 kg potasu, 8 kg tlenku magnezu, 15 kg tlenku wapnia, 6 kg siarki, 25 g boru, 15 g miedzi i 150 g molibdenu.

Jak widać, są to stosunkowo duże ilości, dzięki którym zboże z pewnością będzie rozwijać się prawidłowo. Warto jednak pamiętać, że słoma potrzebuje stosunkowo dużo czasu, aby się rozłożyć i oddać cenne składniki do gleby. Przy sprzyjających warunkach jest to około 200 dni. Jednak, aby osiągnąć taki wynik, słomę należy odpowiednio przygotować.

  1. Najważniejsze jest prawidłowe rozdrobnienie słomy. Poszczególne elementy nie powinny być dłuższe niż 10 cm. Do wykonania tej pracy idealnie nadaje się kombajn zbożowy.
  1. Kolejną niezwykle istotną czynnością jest wymieszanie pociętej słomy z glebą. Ten zabieg również ma na celu przyspieszenie jej rozkładu.
  1. Nie można zapominać także o równomiernym rozrzuceniu nawozu po polu. Jeżeli w kilku miejscach będzie go zbyt dużo, czas rozkładu znacząco się wydłuży.

Jak widać, w trakcie przygotowania słomy można popełnić kilka błędów, które opóźnią dostanie się do gleby cennych składników. Im bardziej przyłożymy się do nawożenia, tym lepsze efekty otrzymamy.

Jak przyspieszyć rozkład słomy w glebie?

Jedną z najczęstszych metod stosowanych przez rolników jest wykorzystywanie azotu lub wapnia. Te pierwiastki znacząco przyspieszają rozkład słomy w glebie. Oczywiście wiąże się to z poniesieniem dodatkowych kosztów, jednak w większości przypadków ten zabieg jest opłacalny. W przypadku gospodarstw z inwentarzem wykorzystuje się także gnojówkę i gnojowicę, które również skracają czas rozkładu słomy w glebie. Zaletą tego rozwiązania są znacznie niższe koszty.

Alternatywne metody wykorzystania słomy

W przypadku, gdy w gospodarstwie rolnym są hodowane zwierzęta, wówczas słoma może być wykorzystywana jako ściółka. Jej ilość zależy od gatunku zwierząt i przede wszystkim od ich liczby. Oczywiście słoma jako ściółka musi być regularnie wymieniana. W jaki jeszcze sposób można wykorzystać słomę?

  • Każdego roku w Polsce produkuje się ponad 30 mln ton słomy. Część regionów nie może poradzić sobie z jej nadwyżką. W wielu krajach Europy Zachodniej słomę wykorzystuje się jako cenny surowiec energetyczny. Choć jej wartość opałowa jest nieco niższa od węgla, to w dalszym ciągu jest to dobrej jakości paliwo stałe. Kolejnym plusem przemawiającym za spalaniem słomy jest niewielka ilość popiołu. Niestety to rozwiązanie nie jest pozbawione wad, a największą z nich jest stosunkowa duża ilość smoły.

W wielu regionach można znaleźć skupy smoły. Niestety nie zawsze oferują one odpowiednio wysoką cenę. W sytuacji, gdy słomy jest bardzo dużo na rynku, ceny drastycznie spadają i sprzedaż okazuje się nieopłacalna. W takich sytuacjach należy zastanowić nad innym sposobem zagospodarowania tego surowca. Posiadając dobrej jakości słomę, nie powinniśmy mieć problemu z jej sprzedażą, np. do gospodarstwa, w którym jest hodowane bydło.

Zdjęcie główne artykułu: źródło: Designed by Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*