Słoma to cenny surowiec, który można zagospodarować na wiele różnych sposobów. W zależności od aktualnych potrzeb słoma może stanowić cenny nawóz organiczny, który przyczyni się do zwiększenia plonów.
W gospodarstwach rolnych, w których produkowane jest wyłącznie zboże, słoma niejednokrotnie stanowi duży problem. Nieumiejętnie zagospodarowana generuje koszty, które mogą znacząco obniżyć opłacalność produkcji. Jak sobie z tym poradzić? Do czego jeszcze można wykorzystywać słomę?
Każda roślina, w tym zboże, do prawidłowego wzrostu potrzebuje odpowiedniej ilości mikro i makroelementów. Ich brak może spowolnić rozwój, a w skrajnych przypadkach nawet całkowicie go zatrzymać. W przypadku, gdy w gospodarstwie rolnym nie hoduje się zwierząt, nie mamy dostępu do gnojowicy i gnojówki. W takich sytuacjach najlepszym nawozem organicznym okazuje się słoma. Jej wartości odżywcze są uzależnione od gatunku rośliny, z której powstała, jednak dla uśrednienia można przyjąć poniższe wartości.
Jak widać, są to stosunkowo duże ilości, dzięki którym zboże z pewnością będzie rozwijać się prawidłowo. Warto jednak pamiętać, że słoma potrzebuje stosunkowo dużo czasu, aby się rozłożyć i oddać cenne składniki do gleby. Przy sprzyjających warunkach jest to około 200 dni. Jednak, aby osiągnąć taki wynik, słomę należy odpowiednio przygotować.
Jak widać, w trakcie przygotowania słomy można popełnić kilka błędów, które opóźnią dostanie się do gleby cennych składników. Im bardziej przyłożymy się do nawożenia, tym lepsze efekty otrzymamy.
Jedną z najczęstszych metod stosowanych przez rolników jest wykorzystywanie azotu lub wapnia. Te pierwiastki znacząco przyspieszają rozkład słomy w glebie. Oczywiście wiąże się to z poniesieniem dodatkowych kosztów, jednak w większości przypadków ten zabieg jest opłacalny. W przypadku gospodarstw z inwentarzem wykorzystuje się także gnojówkę i gnojowicę, które również skracają czas rozkładu słomy w glebie. Zaletą tego rozwiązania są znacznie niższe koszty.
W przypadku, gdy w gospodarstwie rolnym są hodowane zwierzęta, wówczas słoma może być wykorzystywana jako ściółka. Jej ilość zależy od gatunku zwierząt i przede wszystkim od ich liczby. Oczywiście słoma jako ściółka musi być regularnie wymieniana. W jaki jeszcze sposób można wykorzystać słomę?
W wielu regionach można znaleźć skupy smoły. Niestety nie zawsze oferują one odpowiednio wysoką cenę. W sytuacji, gdy słomy jest bardzo dużo na rynku, ceny drastycznie spadają i sprzedaż okazuje się nieopłacalna. W takich sytuacjach należy zastanowić nad innym sposobem zagospodarowania tego surowca. Posiadając dobrej jakości słomę, nie powinniśmy mieć problemu z jej sprzedażą, np. do gospodarstwa, w którym jest hodowane bydło.
Zdjęcie główne artykułu: źródło: Designed by Freepik