Odpowiednie wyposażenie kuchni to podstawa sprawnego jej funkcjonowania. Jednym z niezbędnych urządzeń jest właściwy piec. To on będzie gotował lub piekł nasze potrawy, co przełoży się na efekt końcowy i może sprawić, że szykowane przez nas danie będzie wyśmienite. W tym artykule przyjrzymy się piecowi konwekcyjno-parowemu, który uznawany jest za jedno z najlepszych urządzeń w tej kategorii.
Zwykły piec konwekcyjny działa na zasadzie konwekcji, czyli na unoszeniu się ciepła na skutek przemieszczania się mas cieczy lub gazów, co prowadzi do wyrównania się poziomów ich temperatur. Ciepłe powietrze napędzane jest przez wentylatory, a specjalna komora nadaje mu ruch poziomy. Aby nie doprowadzić do przenikania zapachów, jest wyprowadzane i wprowadzane do pieca z powrotem przez odpowiednie filtry. W ten sposób powstaje cyrkulacja powietrza. Dzięki temu nasze jedzenie zawsze będzie upieczone równomiernie. Jeśli będziemy piec kilka różnych dań jednocześnie, ich zapachy nie będą przenikać się nawzajem. Dodatkową zaletą jest krótki czas pieczenia.
W piecu konwekcyjno-parowym oprócz procesu konwekcji wykorzystuje się parę wodną. Sam obieg powietrza może sprawić, że danie będzie wysuszone i przez to straci walory smakowe. Oprócz tego, połączenie obiegu konwekcyjnego i pary wodnej sprawi, że jedzenie zachowa swój aromat i barwę.
Piec konwekcyjno-parowy posiada kilka ciekawych funkcji: pieczenie, smażenie, grillowanie, blanszowanie (włożenie potrawy na chwilę do wrzątku i ostudzenie jej w zimnej wodzie), regeneracja potraw (odgrzewanie za pomocą pary) czy pieczenie z sondą. Dobierając odpowiedni program, możemy przyrządzić nie tylko pyszne, naturalnie wilgotne mięso, ale też delikatne potrawy, jak kremy czy pasztety. Największe zalety pieca konwekcyjno-parowego to:
Piec konwekcyjno-parowy to bez wątpienia bardzo przydatne urządzenie. Wydaje się, że jeśli ktoś prowadzi zakład gastronomiczny, nie powinien zastanawiać się nad jego zakupem. Ceny takich pieców wahają się od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Dlatego należy to potraktować jako inwestycję, nie tylko w oszczędność czasu i pieniędzy, ale też w zapewnienie swojej kuchni idealnie przygotowanych potraw.
Zdjęcie główne artykułu: Designed by Freepik