GastronomiaProdukcja i maszyny

Jak działa Thermomix i czy jest przydatny w branży gastronomicznej?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Jak działa Thermomix i czy jest przydatny w branży gastronomicznej?

Thermomix to wielofunkcyjne urządzenie, które podbiło serca Polaków. Czy jednak jest przydatny w branży gastronomicznej? Przekonajmy się, czy profesjonalni kucharze korzystają z inteligentnych robotów kuchennych.

Thermomix – jak działa ten inteligentny robot kuchenny?

Z uwagi na coraz większą liczbę obowiązków i brak czasu, wiele osób decyduje się na zakup inteligentnego robota kuchennego. Thermomix to urządzenie wyposażone w liczne funkcje, dzięki którym proces przyrządzania dań jest nie tylko szybszy, lecz także o wiele przyjemniejszy. Thermomix, choć jest stosunkowo niewielkim sprzętem, łączy w sobie funkcje 12 urządzeń kuchennych, pozwala na:

  • ważenie,
  • siekanie,
  • mielenie,
  • blendowanie,
  • miksowanie,
  • gotowanie,
  • mieszanie,
  • gotowanie na parze,
  • ubijanie,
  • emulgowanie,
  • kontrolowane podgrzewanie,
  • wyrabianie ciasta.

Thermomix wyposażony jest w element grzejny, wagę, silnik umożliwiający mieszanie i miksowanie, misę z nożami, a także liczne akcesoria dodatkowe. To sprzęt, który pozwala przygotowywać różnorodne przepisy, również te bardzo skomplikowane. Z racji tego jest on chętnie wykorzystywany nie tylko w zastosowaniach domowych, lecz także w branży gastronomicznej – przez uznanych szefów kuchni.

link 

Thermomix w branży gastronomicznej

Każdy szef kuchni powinien posiadać swój zestaw noży, który będzie idealnie ostry i dopasowany do jego stylu pracy. Obecnie mistrzowie gotowania mogą wspomóc się również wieloma inteligentnymi urządzeniami, które przyspieszą proces gotowania, a także przełożą się na precyzyjniejsze i lepsze pod względem wizualnym i smakowym tworzenie potraw. Kucharze korzystają z mikserów, sprzętów do krojenia i mieszania, ale nie tylko. Coraz częściej w wyposażeniu różnych restauracji widuje się Thermomiksy, które to zostały stworzone właśnie po to, aby usprawnić proces gotowania.

Choć urządzenia te zostały stworzone głównie z myślą o użytkownikach indywidualnych, już w pierwszych latach swojego istnienia firma Vorwerk rozpoczęła współpracę z szefami kuchni na terenie całej Francji. Od wielu lat te roboty kuchenne wykorzystywane są także przez kucharzy w Polsce. Doceniają oni Thermomiksy w szczególności za ich funkcjonalność i precyzyjną pracę.

link 

Dlaczego warto wyposażyć swój lokal gastronomiczny w Thermomiksa?

W Polsce firma Vorwerk współpracuje m.in. z tak wybitnymi szefami kuchni, jak Witold Iwański czy Andrzej Polan. Podkreślają oni, że Thermomix znacznie ułatwia ich codzienną pracę. Umożliwia skrócenie czasu gotowania, a także tworzenie idealnie gładkich kremów czy sosów. Noże znajdujące się w misie są niezwykle ostre i szybkie. Z racji tego świetnie nadają się do przygotowywania aksamitnych zup czy purée. Ten inteligentny robot kuchenny jest ponadto niezastąpiony podczas przygotowywania lodów, musów i różnorodnych słodkich i wytrawnych sosów. Szefowie kuchni chwalą również takie funkcje Thermomiksa jak możliwość jednoczesnego podgrzewania i miksowania, a także funkcję precyzyjnego kontrolowania temperatury w szerokim zakresie.

Jak widać, Thermomix to urządzenie, które zdecydowanie warto umieścić w swoim lokalu gastronomicznym. Jedyną jego wadą jest dość niewielka pojemność misy (ok. 2,2 l). W związku z tym większe restauracje, które przygotowują nawet kilkanaście porcji naraz, muszą podzielić przygotowanie potraw na kilka partii bądź wyposażyć się w kilka urządzeń. W mniejszych lokalach Thermomix może być z kolei podstawowym wyposażeniem, które wspomoże kucharzy w ich codziennych obowiązkach.

(fot.pixabay.com)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*