GastronomiaProdukcja i maszyny

Jak dbać o renomę piekarni?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Jak dbać o renomę piekarni?

Artykuł sponsorowany

Na dobre opinie klientów na temat cukierni, piekarni czy restauracji składa się mnóstwo czynników. Oczywiście najważniejszy jest smak, jednak nikt nie przyjdzie do piekarni z pysznym chlebem, jeśli obsługa jest niemiła lub w lokalu jest brudno. By dbać o renomę swojego lokalu, trzeba zwracać uwagę na wszystkie aspekty doświadczenia klienta, od cen, po wrażenia wizualne. Zobacz, jak zdobywać najlepsze oceny i przyciągać nowych klientów. 

Dobry sprzęt = dobry smak 

Do wypiekania smacznych i dobrej jakości produktów, potrzebne są wysokie jakościowo składniki oraz wysokiej klasy sprzęt. Profesjonalne maszyny piekarnicze oraz urządzenia dla piekarni pozwalają na szybszą produkcję wypieków bez utraty na jakości. Dobre piece są niezbędne do tego, żeby sprawnie wypiekać smaczne bułki oraz ciasta nawet w dużych ilościach. Wysoka jakość sprzętu to także gwarancja utrzymania odpowiedniej temperatury i znaczne obniżenie ryzyka niedopieczenia lub spalenia wypieku. Inne urządzenia również przyspieszają pracę, przemysłowe miksery, które są w stanie mieszać duże ilości ciasta lub kremu pozwalają wytwarzać produkty piekarnicze szybciej i łatwiej. To również oszczędność energii elektrycznej, a co za tym idzie niższe koszty utrzymania piekarni. 

Czystość to podstawa

Czystość, zarówno na sali oraz przy kasie, jak i w kuchni, za zamkniętymi drzwiami, jest niezbędna. W miejscu, gdzie przygotowuje się żywność i artykuły spożywcze, powinno być idealnie czysto. Kurz, plamy na podłodze, lepka warstwa tłuszczu na ścianach i blatach nie mają w piekarni racji bytu. Jeśli chcesz, by Twoja piekarnia miała wysokie miejsce w opinii klientów, dbaj o czystość. Nie pozwalaj na to, by sprzątanie odbywało się raz w tygodniu lub nawet co kilka dni. Lokale gastronomiczne muszą być sprzątane i dokładnie czyszczone codziennie, bez wyjątków. Utrzymywanie porządku na bieżąco sprawia, że sprzątanie zamiast kilku godzin, zajmuje kilkadziesiąt minut. Przemysłowy sprzęt to podstawa do utrzymania wysokich standardów czystości. Maszyny do mycia podłóg zapewniają bardzo szybkie, ale bardzo dobre efekty. Taki sprzęt nie tylko myje podłogi i usuwa plamy, lecz także sterylizuje i dezynfekuje powierzchnie. 

Jak dbać o renomę piekarni?
Designed by Freepik

Wystrój wnętrza przyciąga klientów

W ładnych, nietypowo urządzonych wnętrzach miło spędza się czas. Wyposażenie i udekorowanie wnętrza sali dla klientów z przyłożeniem uwagi do detali i oryginalności sprawi, że goście dużo chętniej będą odwiedzać Twój lokal. Przy urządzaniu piekarni rozejrzyj się po okolicy i nie twórz kolejnego takiego samego lokalu, a postaraj się zrobić coś, co zaskoczy gości i wzbudzi ich ciekawość. Dzięki ciekawym dekoracjom i niepowtarzalnemu klimatowi piekarni zaintrygujesz klientów i przyciągniesz ich do swojego lokalu. Stoliki i krzesła ustawione w nietypowych konfiguracjach, eleganckie lampy oraz dzieła sztuki na ścianach mają szansę dać Ci przewagę nad konkurencją. Goście są w stanie wybaczyć małe niedociągnięcia i dla samej atmosfery panującej w lokalu odwiedzać go kolejne razy. Poza dekoracjami oraz ciekawym wystrojem, na klimat piekarni może pozytywnie wpłynąć muzyka, oświetlenie oraz zapach. 

Pozytywne zapisanie się w świadomości gości to trudne zadanie dla każdego lokalu gastronomicznego. Jako jego właściciel możesz zadbać o to, żeby było to miejsce ciepłe, przyciągające i zapadające w pamięć. Poza wrażeniami smakowymi oraz wizualnymi, postaraj się również zapewnić gościom przyjemne doświadczenia z obsługą. Uśmiechnięta kasjerka oraz kompetentna obsługa kelnerska z pewnością podniosą rangę piekarni i zapewnią jej renomę.

Zdjęcie główne artykułu: Designed by Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*