Artykuł sponsorowany
Pizzeria, jak każdy lokal gastronomiczny, nie obędzie się bez koniecznego sprzętu. Chcesz otworzyć własny lokal? Sprawdź, bez jakich urządzeń nie będzie to możliwe.
Są przeznaczone do przygotowania podkładów do pizzy. Dzięki odpowiedniej budowie sprzętu możemy wykonać ciasto w różnych rozmiarach. Ostre tarcze dokładnie je wyciskają, dzięki czemu powstaje idealnie okrągły wyrób. Prasy do pizzy są niemal bezobsługowe. Oprócz wyboru różniej średnicy ciasta, można też tworzyć spody do pizzy o różnej grubości. Formiarki, bo tak inaczej można nazwać to urządzenie, można znaleźć na stronie https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA_Prasy-do-pizzy-2521.html.
Dzięki temu urządzeniu można wyrabiać ciasto na pizzę. Na stronie https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA_Miksery-spiralne-do-ciasta-2522.html dostępne są miksery o różnych pojemnościach, dzięki czemu właściciel każdego lokalu znajdzie odpowiedni sprzęt dla siebie. Co ważne, silniki w mikserach są energooszczędnie i pozwalają korzystać z nich w trybie ciągłym, jednocześnie nie zwiększając zbytnio pobieranej energii elektrycznej.
To jeden z najważniejszych sprzętów w każdej pizzerii. Piece różnią się formami i budową, co ma wpływ na ich wybór. Producenci oferują modele jedno- i wielokomorowe. Te pierwsze sprawdzą się w mniejszych pizzeriach, natomiast te drugie – w lokalach większych. Takie modele mogą być wyposażone w nawet pięć komór. Na stronie https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA_Piece-do-pizzy-2526.html dostępne są różne piece, które różnią się od siebie także sposobem zasilania. Można zdecydować się na modele na gaz albo zasilane elektrycznie.
Składają się z blatu i szafek chłodniczych, przez co są bardzo funkcjonalne. Na blacie można przygotowywać ciasto do pizzy, natomiast w szafkach pod spodem najczęściej przechowuje się gotowy wyrób albo różnego rodzaju półprodukty. Blaty do pizzy wykonane są ze stali, która może mieć kontakt z żywnością. Co istotne, są odporne na uszkodzenia i łatwe w czyszczeniu.
Służą do prawidłowego zakończenia procesu wyrobu ciasta. Wpływają na jego efektywność, ponieważ zapewniają bardzo szybkie porcjowanie ciasta w idealny sposób, jednocześnie zachowując precyzję, która dla normalnego pracownika byłaby niemożliwa do osiągnięcia. Porcjonery pracują bardzo szybko, jednocześnie zachowując ciągłość działania. Ich dużą zaletą jest właśnie to, że pozwalają przyspieszyć cały proces przygotowywania pizzy. Wiąże się to z możliwością osiągnięcia większych zysków, przy jednoczesnym mniejszym nakładzie pracy.
Obróbka ciasta ma wpływ na smak gotowej pizzy, dlatego wałkownice są bardzo przydatne. Pozwalają przygotować idealne ciasto, nie tylko na pizzę, ale także na makaron czy na pierogi. Wałkownice to stosunkowo niewielkie urządzenia zasilane elektrycznie. Ich podstawowymi elementami są wałek i system napędowy, który samodzielnie reguluje pracą urządzenia. Pozwala to rozwałkować ciasto o identycznej, wybranej przez nas grubości. Dostępne są wałkownice z jednym i dwoma wałkami. Te o prostszej konstrukcji są przeznaczone do wyrobów o prostym i równym kształcie, natomiast te z dwoma wałkami – do ciast wymagających obróbki obustronnej.
To jedno z najbardziej podstawowych urządzeń niezbędnych w każdym lokalu gastronomicznym. Umożliwia szybkie i dokładne mycie wszelkich przyborów kuchennych. To szybszy, tańszy i bardziej higieniczny sposób niż mycie naczyń ręcznie. Zmywarki gastronomiczne są większe niż te domowe, żeby móc pomieścić często bardzo dużą ilość naczyń i sztućców.
Zdjęcie główne: Eneida Nieves/pexdels.com