Industrialy > Produkcja i maszyny > Gastronomia

Najnowsze urządzenia chłodnicze – ile kosztują i w co warto zainwestować?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Najnowsze urządzenia chłodnicze – ile kosztują i w co warto zainwestować?

Urządzenia chłodnicze są niezbędnym wyposażeniem każdego lokalu posiadającego w swojej ofercie produkty, które należy przechowywać w niskich temperaturach. 

Magazynowanie artykułów spożywczych w warunkach chłodniczych spowalnia ich psucie się. Jednakże nie tylko w tym celu używane są urządzenia chłodnicze – czasami pojawia się potrzeba schłodzenia artykułów, które nie psują się, jednak konsumenci preferują ich spożycie, kiedy są zimne.

Urządzenia chłodnicze – niezbędne w każdym lokalu

Zaplecze gastronomiczne żadnego lokalu nie może się obyć bez odpowiednich urządzeń chłodniczych. Ważne jest nie tylko stworzenie miejsca do przechowywania produktów i gotowych potraw w niskiej temperaturze, lecz także możliwość mrożenia niektórych artykułów. Dzięki temu przedłużana jest data ważności produktów, co pozwala właścicielom lokali na oszczędność i unikanie marnowania żywności. Mrożenie żywności pozwala przechowywać ją przez bardzo długi czas bez spadku jakości i utraty składników odżywczych, dlatego jest metodą często wykorzystywaną w sektorze gastronomicznym. 

Jakie urządzenia chłodnicze można znaleźć na rynku?

Istnieją różne rodzaje urządzeń chłodniczych. Różnią się one temperaturą chłodzenia, przeznaczeniem oraz rozmiarem.

Stoły chłodnicze i mroźnicze 

Stoły chłodnicze i mroźnicze wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej. Posiadają wiele szafek i szuflad zapewniających dużą pojemność. Ponadto wyposażone są w blat roboczy stanowiący przestrzeń do przygotowywania lub pakowania produktów. Istnieją także stoły chłodnicze z przeszklonym blatem lub frontem, dzięki czemu zawartość może być atrakcyjnie wyeksponowana dla klientów. Dużym plusem jest możliwość wyboru między stołami chłodniczymi a mrożącymi. Dobre stoły chłodnicze i mroźnicze można dostać w cenie około 7 tysięcy złotych, ale należy zwrócić uwagę, aby ich pojemność była dopasowana do potrzeb lokalu.

Zamrażarki i szafy chłodnicze

Zamrażarki i szafy chłodnicze to pojemne urządzenia sprawdzające się na zapleczach różnych lokali gastronomicznych. W ich wnętrzu znajdują się półki i szuflady ułatwiające organizację artykułów. Są zdecydowanie większe od domowych lodówek, dzięki czemu można łatwo dobrać rozmiar odpowiedni dla danego lokalu. Możliwy jest też zakup urządzenia dostosowanego pod konkretne artykuły, przykładowo z półkami dopasowanymi do przechowywania dużej liczby butelek, co jest ogromną zaletą w barach i pubach. Specyficznym rodzajem tego typu urządzeń są witryny chłodnicze z przeszklonymi drzwiami, które są zazwyczaj mniejsze i służą wyłącznie ekspozycji niektórych artykułów, takich jak napoje. Dzięki nim goście mogą zapoznać się z ofertą, a większe i bardziej pojemne urządzenia mogą być schowane na zapleczu. Witryny w mniejszych rozmiarach mogą być także stawiane na blatach i półkach, aby prezentować produkty na poziomie wzroku klientów. Ceny takich urządzeń są uzależnione od ich rozmiaru i przeznaczenia, warto przy zakupie zwrócić uwagę na zakres temperatur i możliwość jej regulacji.

Schładzarki szokowe i kostkarki

Schładzarki szokowe i kostkarki są przydatne przede wszystkim w lokalach serwujących dużo potraw oraz w barach. Schładzarki pozwalają na bardzo szybkie obniżenie temperatury artykułów, a kostkarki na nieustanną produkcję lodu. Są to urządzenia szczególnie cenione w lokalach korzystających z surowych produktów szybko psujących się oraz wydających dużo koktajli. Ich ceny są zależne od rozmiaru, ale dobre urządzenia można znaleźć w cenie kilkunastu tysięcy złotych.

Zdjęcie główne: cottonbro/pexels.com

Zostaw komentarz
Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *