GastronomiaProdukcja i maszyny

Najlepsze maszyny krajalnicze do piekarni

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Najlepsze maszyny krajalnicze do piekarni

Maszyny krajalnicze to sprzęty, których nie może zabraknąć w piekarni. Aby wybrać urządzenia najwyższej jakości, warto wiedzieć, czym kierować się podczas zakupów. Przedstawiamy również kilka propozycji, które dobrze wziąć pod uwagę w trakcie poszukiwań najlepszego wyposażenia piekarni. 

Czym kierować się podczas wyboru maszyny krajalniczej?

Aby wybrać krajalnicę, która doskonale sprawdzi się w piekarni, warto wziąć pod uwagę kilka kryteriów. Najważniejsze z nich zostały wymienione poniżej. 

Grubość kromek

Znaczącym elementem naszego wyboru powinna być długość, szerokość oraz wysokość pieczywa, które dany model może kroić na kromki. Jest to niezwykle istotne, ponieważ najlepiej postawić na taką maszynę, która będzie pasowała do rodzaju sprzedawanego przez piekarnię pieczywa.

Ponadto warto stawiać na sprzęt, który ma wiele możliwości regulacji grubości kromek. Klienci mogą preferować kromki różnej wielkości. Rozmaite rodzaje chleba powinno się kroić też w zróżnicowany sposób, aby zachować jego walory wizualne.

Wydajność sprzętu i prędkość pracy

Producenci maszyn do krojenia chleba określają też zwykle wydajność, z jaką sprzęt pracuje, co może mieć ogromne znaczenie w piekarniach, które cieszą się wyjątkowo dużą popularnością wśród klientów. Warto zastanowić się nad tym, czy w naszym przypadku optymalne będzie postawienie na krajalnicę półautomatyczną, czy automatyczną. Regulacja szybkości krojenia również może okazać się ważna w przypadku delikatniejszych produktów.

Dodatkowe funkcje

Poszczególne modele krajalnic mogą również być wyposażone w ciekawe, dodatkowe funkcje, takie jak możliwość automatycznego pakowania krojonego pieczywa w foliowe opakowania. Takie rozwiązania z pewnością zaoszczędzą pracownikom piekarni wysiłku.

Możliwość serwisowania ostrzy

Okazuje się, że modele, których ostrza mogą być naprawiane, to zwykle najbardziej opłacalny finansowo wybór. Kupno zupełnie nowych noży może być niezwykle kosztowne, w związku z tym warto stawiać na modele, w których ostrza można poddać naprawie.

Komfort użytkowania urządzenia

Wybierając krajalnice, stawiajmy na urządzenia, których obsługa nie jest zbyt skomplikowana. Warto również inwestować w sprzęty, które są łatwe w utrzymaniu w czystości. Dzięki temu pracownicy piekarni będą mieć o wiele mniej pracy.

Modele krajalnic, na które warto zwrócić uwagę

Wśród rekomendowanych krajalnic do chleba znajdują się takie urządzenia, jak m.in. model MKP.11.6 marki Lozamet – krajalnica stołowa z podnoszoną ramą nożową. Urządzenie to zajmuje stosunkowo mało miejsca i wyróżnia się solidną i estetyczną konstrukcją. 

Druga propozycja to Ed13 firmy Resto Quality. Jest to niezwykle profesjonalna krajalnica wolnostojąca, dzięki której można osiągnąć niezwykłą precyzję krojenia kromek o wybranej grubości. Urządzenie znakomicie sprawdza się w przypadku zarówno miękkich, jak i bardzo twardych chlebów ziarnistych. 

Następny model, na który warto zwrócić uwagę, to krajalnica do chleba taśmowa (Hercules) marki Matas. Urządzenie to wyróżnia się cichą pracą, estetycznym wyglądem, nieskomplikowaną obsługą oraz ogromną wydajnością (1500 bochenków na godzinę). Sprzęt ten wyposażony jest w rozdmuchiwacz woreczków, który znacznie przyspiesza pracę. Dodatkowo istnieje możliwość wyposażenia krajalnicy w kolejny element systemu pakowania chleba do woreczków, jakim jest klipsownica.

Zdj. główne: Andy Li/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*