Industrialy > Produkcja i maszyny > Gastronomia

Jak działają piece konwekcyjno-parowe?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Jak działają piece konwekcyjno-parowe?

Odpowiednie wyposażenie kuchni to podstawa sprawnego jej funkcjonowania. Jednym z niezbędnych urządzeń jest właściwy piec. To on będzie gotował lub piekł nasze potrawy, co przełoży się na efekt końcowy i może sprawić, że szykowane przez nas danie będzie wyśmienite. W tym artykule przyjrzymy się piecowi konwekcyjno-parowemu, który uznawany jest za jedno z najlepszych urządzeń w tej kategorii. 

Piec konwekcyjny a konwekcyjno-parowy

Zwykły piec konwekcyjny działa na zasadzie konwekcji, czyli na unoszeniu się ciepła na skutek przemieszczania się mas cieczy lub gazów, co prowadzi do wyrównania się poziomów ich temperatur. Ciepłe powietrze napędzane jest przez wentylatory, a specjalna komora nadaje mu ruch poziomy. Aby nie doprowadzić do przenikania zapachów, jest wyprowadzane i wprowadzane do pieca z powrotem przez odpowiednie filtry. W ten sposób powstaje cyrkulacja powietrza. Dzięki temu nasze jedzenie zawsze będzie upieczone równomiernie. Jeśli będziemy piec kilka różnych dań jednocześnie, ich zapachy nie będą przenikać się nawzajem. Dodatkową zaletą jest krótki czas pieczenia.

W piecu konwekcyjno-parowym oprócz procesu konwekcji wykorzystuje się parę wodną. Sam obieg powietrza może sprawić, że danie będzie wysuszone i przez to straci walory smakowe. Oprócz tego, połączenie obiegu konwekcyjnego i pary wodnej sprawi, że jedzenie zachowa swój aromat i barwę. 

Zalety pieca konwekcyjno-parowego

Piec konwekcyjno-parowy posiada kilka ciekawych funkcji: pieczenie, smażenie, grillowanie, blanszowanie (włożenie potrawy na chwilę do wrzątku i ostudzenie jej w zimnej wodzie), regeneracja potraw (odgrzewanie za pomocą pary) czy pieczenie z sondą. Dobierając odpowiedni program, możemy przyrządzić nie tylko pyszne, naturalnie wilgotne mięso, ale też delikatne potrawy, jak kremy czy pasztety. Największe zalety pieca konwekcyjno-parowego to:

  • oszczędność czasu i pieniędzy – przygotowywanie potraw w piecu konwekcyjno-parowym jest o wiele szybsze niż w zwykłym piekarniku. Przez wykorzystanie cyrkulacji gorącego powietrza skraca się czas obróbki termicznej. Temperatura w piecu także jest niższa, co wpływa na mniejszy pobór mocy. Mniejszy pobór mocy to mniejszy rachunek za prąd;
  • oszczędność wody – aby powstała para wodna, potrzebna jest woda. Może wydawać się, że taki piec wykorzystuje duże ilości wody do pracy – nic bardziej mylnego. Zużycie wody nie przekracza ośmiu litrów na godzinę, nawet podczas intensywnego gotowania;
  • jakość i smak potrawy – dzięki temu, że nasze jedzenie w piecu konwekcyjno-parowym jest podgrzewane z każdej strony z tą samą temperaturą, zachowuje swoje naturalne walory smakowe i aromatyczne. Dodatkowo jedzenie będzie zdrowsze, ponieważ do smażenia w piecu konwekcyjno-parowym wykorzystuje się około 90% mniej tłuszczu;
  • nakład środków finansowych i zagospodarowanie przestrzeni – piec konwekcyjno-parowy może skutecznie zastąpić wiele innych, pomniejszych urządzeń, takich jak patelnie, grille, piekarniki, trzony kuchenne. Zamiast kupować kilka urządzeń, możemy nabyć jedno, które łączy w sobie wszystkie te funkcje, jednocześnie zapewniając wysoką jakość;
  • mniej uciążliwego sprzątania i czyszczenia – piece konwekcyjno-parowe często są wyposażone w system automatycznego czyszczenia. Nie wymagana jest do tego jakakolwiek praca ludzka. Nastawia się po prostu odpowiedni program i maszyna robi wszystko za nas. Proces jest bardzo bezpieczny i higieniczny, a po jego zakończeniu, możemy od razu gotować dalej.

Podsumowanie

Piec konwekcyjno-parowy to bez wątpienia bardzo przydatne urządzenie. Wydaje się, że jeśli ktoś prowadzi zakład gastronomiczny, nie powinien zastanawiać się nad jego zakupem. Ceny takich pieców wahają się od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Dlatego należy to potraktować jako inwestycję, nie tylko w oszczędność czasu i pieniędzy, ale też w zapewnienie swojej kuchni idealnie przygotowanych potraw.

Zdjęcie główne artykułu: Designed by Freepik

Zostaw komentarz
Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *