Industrialy > Produkcja i maszyny > Gastronomia

Gotowanie w XXI wieku - z tego korzysta współczesna gastronomia

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Gotowanie w XXI wieku - z tego korzysta współczesna gastronomia

Artykuł sponsorowany

Nowoczesne gotowanie wymaga poszukiwania nowych rozwiązań i propozycji. By przyciągnąć klientów do swojej restauracji musi ona wyróżniać się jakością oraz innowacyjnością serwowanych potraw. Nowoczesne technologie pozwalają na przygotowywanie jedzenia w zupełnie inny sposób niż dotychczas. Zobacz, z jakich urządzeń korzystają lokale gastronomiczne na miarę XXI wieku. 

Gotowanie metodą sous-vide

Sous-vide, z francuskiego oznacza w próżni. Ta metoda gotowania potraw w szczelnie zamkniętej plastikowej torebce pochodzi z Ameryki i została po raz pierwszy opisana już w 1799 roku. Została odkryta na nowo przez francuskich inżynierów w połowie lat 60 XX wieku. W obecnych czasach metoda Sous-vide przeżywa swój ogromny renesans, między innymi za sprawą królowej polskiej gastronomii, Magdy Gessler, która bardzo rekomenduje gotowanie próżniowe w swoich programach. Metoda sous-vide zakłada gotowanie potraw przez długi czas w niskiej, jak na przygotowywanie jedzenia temperaturze. Gotowanie sous-vide trwa od 60 minut nawet do 48 godzin i przebiega w temperaturze od 55 do 70 stopni Celsjusza, w zależności od przygotowywanego produktu. Dzięki temu najlepiej zachowuje się smak i jakość produktu, a także jego wartości odżywcze. W czasach, kiedy konsumenci coraz większą uwagę przykładają do jakości i sposobu przygotowania potraw, inwestycja w sprzęt do gotowania próżniowego Hendi jest naprawdę niezwykle opłacalna.

Gotowanie na dużą skalę

Restauracje działające przy hotelach oraz śniadaniownie bardzo często muszą przygotować duże ilości jedzenia. Niestety często wiąże się to z poważnym uszczerbkiem na jakości przygotowywanych potraw. Nieodpowiednie sprzęty kuchenne sprawiają, że zrobienie śniadania dla dużej ilości osób jest praktycznie niemożliwe, w efekcie czego pierwsze porcje są zimne, zanim jeszcze z kuchni wyjdą kolejne. By uniknąć takiej wpadki w lokalu gastronomicznym, warto zakupić sprzęty profesjonalne, które pozwalają przygotowywać ogromne ilości jedzenia w krótkim czasie. Na przykład uchylna patelnia elektryczna Stalgast umożliwia przygotowanie jajecznicy ze stu jaj w bardzo szybkim tempie. Również podgrzewanie potraw będzie łatwiejsze dzięki zastosowaniu takiej patelni. Dla zadowolenia gościa restauracji czas wydawania zamówionych potraw jest niezwykle ważny, dlatego zainwestuj w profesjonalne sprzęty kuchenne dla gastronomii. 

Profesjonalne metody chłodzenia

Niestety wiele restauracji, wzorem schematów utartych w czasach PRL-u, nadal korzysta z lodówek przeznaczonych do użytku domowego. Niestety, nie jest to standard, jaki pozwala na naprawdę długie zachowanie świeżości, jakości i przede wszystkim bezpieczeństwa potraw. Oczywiste jest, że nie wszystko sprzedaje się w restauracji w ten sam dzień, w który zostało przygotowane. Przechowywanie potraw w restauracji musi przebiegać ściśle według zasad wyznaczonych przez SANEPID, aby pozostały one świeże i bezpieczne dla klientów. Restauracyjna kuchnia powinna być wyposażona w szafy chłodnicze i lodówki o standardzie przemysłowym, które kupisz na stronie https://gastro-pol.pl/

Prowadzenie lokalu gastronomicznego to wielka odpowiedzialność. Jako właściciel odpowiadasz za zadowolenie swoich gości oraz wysoką jakość przygotowywanych potraw. Muszą one być smaczne, wyjątkowe, zdrowe oraz przechowywane w bezpiecznych dla żywności warunkach. Jeśli Twój lokal jest wyposażony w odpowiedni sprzęt, to już połowa sukcesu. Zadbaj o to, by do Twojej restauracji chciało się wracać!

Zdjęcie główne artykułu: Designed by Freepik

Zostaw komentarz
Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *