Ekologia

Czy i jak restauracje mogą być eko?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Czy i jak restauracje mogą być eko?

Artykuł sponsorowany

Postawa proekologiczna jest coraz bardziej popularna, ponieważ ochrona środowiska stała się dla wielu osób priorytetową kwestią. Zarówno konsumenci, jak i firmy decydują się na zmianę nawyków. Zobacz, w jaki sposób restauracje mogą przyczyniać się do ochrony planety i być eko.

Głównym działaniem, przez które lokale gastronomiczne mogą prezentować postawę proeko, jest wybór odpowiednich produktów – naczyń i akcesoriów przyjaznych środowisku.

Opakowania ekologiczne

Opakowania eco, czyli najczęściej papierowe, które nadają się do recyklingu albo są biodegradowalne, są najlepszym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o ochronę środowiska. Użycie plastiku ma negatywny wpływ na środowisko naturalne. Najbardziej chodzi o opakowania na wynos, które powinny nadawać się do kompostowania albo recyklingu. W lokalu natomiast powinno korzystać się z talerzy, kubków i sztućców wielokrotnego użytku. Opakowania ekologiczne to pierwszy aspekt, który powinny wziąć pod uwagę osoby prowadzące restauracje, które chcą zadbać o środowisko.

Ekologiczne słomki

Plastikowe słomki w bardzo dużych ilościach trafiają na składowiska odpadów, a w części także do wód, przez co zagrażają wodnym zwierzętom. Konsumenci coraz częściej decydują się więc na słomki wykonane z tworzyw sztucznych. Odejście od używania plastikowych słomek jest o tyle łatwe, że ich ekologiczne zamienniki są bardzo łatwo dostępne.

Dobrą alternatywą będą słomki papierowe. Zamiast nich można też zdecydować się na zakup bardziej trwałych rurek stalowych. Będą one idealne do serwowania napojów na miejscu, w lokalu.

Oszczędność energii i wody

Na rynku dostępne są urządzenia bardziej ekologiczne i energooszczędne niż inne. Warto zmienić oświetlenie na takie, które zapewnia oszczędność energii, na przykład diody LED. Wytwarzają one mniej ciepła i mają dłuższą żywotność niż tradycyjne żarówki, dzięki czemu na wysypiska trafia mniej odpadów.

Właściciele restauracji mogą także zamontować instalacje o niskim przepływie wody. Warto pamiętać także o tym, żeby wyłączać sprzęt, kiedy nie jest akurat używany i wdrażać praktyki, jak na przykład używanie zmywarki jedynie kiedy jest pełna. W widocznych miejscach można umieścić informacje przypominające pracownikom o konieczności oszczędności wody oraz o wyłączaniu świateł, kiedy nie są używane.

Marnotrawienie żywności

Branża restauracyjna generuje bardzo dużo odpadów żywnościowych. Żeby to zmienić, nie powinno kupować się żywności „na zapas”. Dobrym rozwiązaniem może być prowadzenie dziennika odpadów żywnościowych, w których zapisywane będą wszystkie wyrzucane produkty żywnościowe. Pozwoli to uniknąć kupowania zbyt dużej ilości jedzenia.

Inne działanie proeko

Zanieczyszczenia powietrza wynikają w dużej mierze z oparów tłuszczu, które generowane są w trakcie przygotowywania żywności. Dlatego też osoby prowadzące lokale gastronomiczne powinny dbać o regularne czyszczenie i konserwację separatorów tłuszczu i utrzymywanie stref składowania odpadów w czystości.

Zakup produktów ekologicznych jest kolejną praktyką w duchu postawy „eko friendly”. Żywność z lokalnych źródeł ma w sobie mniej chemii niż ta kupowana na przykład w supermarketach i często jest smaczniejsza. Wpływa to też na ograniczenie transportu produktów na duże odległości, a więc zmniejsza zanieczyszczenie środowiska.

Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to,  z czego wykonywane są akcesoria do żywności i na to, w jakich naczyniach otrzymują posiłki. Dlatego też działanie proekologiczne restauracji powinny być wdrażane w możliwie największym stopniu. Z pewnością pozwoli to zrobić krok do rozwiązania globalnych problemów związanych z zanieczyszczeniem środowiska.

Zdjęcie główne: Pexels/pixabay.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*